Enter the Mendix

Ben je geïnteresseerd in een revolutionaire wijze om applicaties te ontwikkelen: betreed dan de wereld van Mendix!

Door Alexander Brinkhuis 

Het zal menig consultant die betrokken is bij IT-projecten niet ontgaan zijn: de mogelijkheid om met behulp van het ‘Mendix platform’ bijzonder vlug en flexibel applicaties in elkaar te toveren.
Het is voor mij recentelijk pas gaan leven, toen ik de overstap maakte naar Bizzomate, waar ik werkzaam ben als Mendix consultant. Daarvoor heb ik een aantal jaar gewerkt als implementatieconsultant bij een softwarebedrijf met oplossingen voor de opleidingsmarkt.

Als implementatieconsultant van zowel korte en lang lopende projecten heb ik een vrij goed beeld gekregen van het landschap van business en IT, en de welbekende uitdagingen om die twee werelden zo soepel mogelijk op elkaar af te stemmen. Mijn inzicht in die uitdagingen, sluit aan bij de aantrekkingskracht van Mendix: met ongebruikelijke snelheid en flexibiliteit bedrijfsapplicaties op maat ontwikkelen.

In Mendix ontwikkel je applicaties door middel van modelleren in plaats van programmeren.
Het is dus toegankelijk voor consultants die geen specifieke programmeerkennis hebben, maar wel geïnteresseerd zijn in een technische uitdaging. Je kunt relatief eenvoudig zelfstandig een (simpele) applicatie modelleren, maar voor het ontwikkelen van volwaardige bedrijfsapplicaties is de bereidheid nodig om je te verdiepen in de talloze mogelijkheden en ‘best practices’ van het Mendix platform.

4 tips om succesvol te starten met Mendix

De enthousiaste lezer die nog geen ervaring heeft met Mendix, wil ik vooral aanmoedigen om zelf aan de slag te gaan met Mendix! Niet-enthousiaste lezers zijn vermoedelijk afgehaakt, maar anders is dit wellicht een goed moment, want hieronder volgen een aantal concrete tips voor degenen die (willen) starten met Mendix.

 

TIP 1: Denk goed na over je Domain Model en controleer het na afloop

Het Domain Model van je Mendix applicatie is de basis waar je mee start. Als je fouten maakt bij het aanmaken van entiteiten of definiëren van associaties, dan zal dat op een later moment onnodig veel meerwerk opleveren. Denk dus goed na over de opzet en controleer na afloop alle instellingen.

 

 

TIP 2: Wees scherp op herbruikbaarheid

Het los definiëren en opslaan van elementen waar je applicatie uit opgebouwd is stelt je in staat om beter het overzicht te houden. Delen van pagina’s en microflows die hergebruikt kunnen worden kun je dus het beste meteen los opslaan. Probeer ook een overzichtelijke mappenstructuur te hanteren, zodat je de elementen snel terug kunt vinden.

 

TIP 3: Hanteer relevante, leesbare en consistente naamgeving

Indien je zorgt dat alle elementen waaruit je applicatie is opgebouwd een relevante, leesbare en consistente naamgeving heeft, dan maak je het jezelf een stuk makkelijker. Met name in combinatie met tip 2 dien je hier op te letten, zodat de herbruikbaarheid niet gehinderd wordt door vage naamgeving.

 

TIP 4: Maak weloverwogen keuzes t.a.v. security

Er zijn diverse mogelijkheden in Mendix om gebruikersrollen en rechten in te stellen, op applicatie- en moduleniveau. Zelfs als je een applicatie aanmaakt om te oefenen is het een goed idee om bewust te zijn van de impact van die instellingen. Voor zakelijk gebruik is het goed beveiligen van je applicatie cruciaal.

 

Nog steeds niet begonnen aan je eerste Mendix applicatie? Verras jezelf ontwikkel binnen no-time een werkende app! Bovenstaande tips kunnen je daarmee helpen, maar zorg vooral dat je enthousiast blijft en maak het niet meteen te moeilijk.

Benieuwd naar de oplossingen die wij gebouwd hebben voor onze klanten? Klik dan hier!

Neem contact op met mij

Volledige naam*
Functie

Bedrijf
Telefoonnummer

E-mail*
Opmerkingen

Ik wil meer weten over:
[recaptcha]

Download case study AZL

Volledige naam*
Functie

Bedrijf
Telefoonnummer

E-mail*
Opmerkingen

Download case study Metis Notarissen

Volledige naam*
Functie

Bedrijf
Telefoonnummer

E-mail*
Opmerkingen

Download case study Automotive Dienstverlener

Volledige naam*
Functie

Bedrijf
Telefoonnummer

E-mail*
Opmerkingen

Download case study Sanitas

Volledige naam*
Functie

Bedrijf
Telefoonnummer

E-mail*
Opmerkingen

Ik wil meer weten

Volledige naam*
Functie

Bedrijf
Telefoonnummer

E-mail*
Opmerkingen

[recaptcha]

Get in touch

Full name*
Job title

Company
Phone number

Email*
Notes

I'd like to hear more about:
[recaptcha]

I would like to know more

Full name*
Job title

Company
Phone number

Email*
Notes

[recaptcha]