Waarde toevoegen tijdens digitale transformatie

Hoe doe je dat nu eigenlijk? En waarom wordt dit vaak vergeten?

Door Anne van der Heide

Recent las ik het artikel “3 strategieën die je digitale transformatie kunnen redden”  op cio.nl en dacht gelijk aan hoe en of wij de genoemde uitdagingen in onze trajecten tegenkomen.

De insteek van dit stuk is heel terecht en ook begrijpelijk vanuit de achtergrond van de auteur – data en het efficiënt inzetten en verwerken van data.

Samengevat ziet de auteur de volgende uitdagingen:

  • cultuur en change management
  • data en integraties

Als succesfactoren noemt hij

  • effectief verander management
  • effectief data management
  • effectief management van snelheid en scope.

Wat ik hier mis is het denken vanuit waarde, wat levert welke initiatief dan ook in de digitale transformatie eigenlijk op? Er wordt aangegeven dat een CIO makkelijk investeert in oplossingen voor de customer journey, de content en experience op de website. Dat is komt niet geheel overeen met het beeld dat wij hebben en er wordt heel vaak een oplossing voor een probleem bedacht zonder de waarde voor de klant voorop te stellen.

 

Wat wij doen?

Van oorsprong zijn wij een technologiebedrijf, wij maken gebruik van het Low Code platform Mendix om met en voor onze klanten oplossingen te bouwen. Onze klanten en oplossingen zijn heel divers. Van een claims handling proces voor een verzekeraar, naar een set aan modules om snel offertes te kunnen maken bij een advocatenkantoor tot aan een app om events te organiseren. Wij zijn betrokken bij het analyseren van de nieuwe processen, de (data)architectuur van de oplossing en het daadwerkelijk bouwen van de oplossing.

Steeds vaker spreken wij onze klanten al lang voordat er een heldere oplossingsrichting is, of zelfs een specifiek probleem. De gesprekken die je dan voert gaan over op een hoger niveau nadenken over de strategie rondom digitaliseren, andere vormen van klant contact en nieuwe business modellen.

Dat brengt andere vraagstukken met zich mee en vraagt andere inspanning van de klant, én van ons.

 

Welke uitdagingen komen wij tegen?

Meer dan eens zitten wij aan tafel bij partijen die ons uitnodigen omdat ze “iets met low code” willen doen. Redenen zijn uiteenlopend, maar meer dan eens “omdat mijn concurrent dat ook doet” of “omdat Gartner dat zegt”. Aan ons de taak om deze vraag te ontleden en uit te zoeken waarom ze dit echt willen en hoe er met de inzet van een dergelijk platform waarde kan worden toegevoegd. Een platform is nooit dé oplossing, maar kan wel een onmisbaar onderdeel zijn in je innovatie strategie.

Ook al is er een heldere strategie geformuleerd en zijn er voldoende initiatieven binnen de organisatie, stokt de uitvoering vaak of faalt zelfs, omdat er geen verband tussen strategie en uitvoering is. Hoe leg je dit verband?

 

Hoe pakken wij dit aan?

De eerste stap is om de juiste mensen bij elkaar te krijgen, lijkt een no brainer, maar is toch vaak een uitdaging.

Tweede stap is om terug te gaan naar de kernvraag: wie is je klant en welk probleem van de klant los je op.

Daarna kan nagedacht worden over nieuwe diensten, nieuwe werkwijzen en je onderscheidend vermogen ten opzichte van je concurrentie.

Bovenstaande stappen uitvoeren, hoeft niet altijd een langdurig proces te zijn met veel dure consultants en rapporten. Juist niet! De afgelopen periode hebben we een aantal van onze klanten op ons kantoor ontvangen om in een inspirerende omgeving, met de juiste mix van mensen en een set aan methoden en technieken terug te gaan naar de basis. Onze klanten ervaren deze aanpak als een stimulerende manier om een beeld te vormen over hoe digitalisering en innovatie op de rit gezet kan worden binnen je organisatie.

We zetten nieuwe en beproefde methoden zoals Stakeholder Mapping, Game Storming, Buiness Model Canvas en Design Thinking in om de creativiteit te stimuleren en te komen tot nieuwe en innovatieve inzichten.

Doelen en dus resultaten van deze sessies zijn altijd maatwerk, maar voorbeelden zijn een helder geformuleerde en gedragen visie rondom innovatie of een eerste opzet voor een innovatie roadmap.

Geïnteresseerd in wat een dergelijke sessie voor jouw organisatie zou kunnen doen? Neem dan contact met ons op!

Neem contact op met mij

Volledige naam*
Functie

Bedrijf
Telefoonnummer

E-mail*
Opmerkingen

Ik wil meer weten over:
[recaptcha]

Download case study AZL

Volledige naam*
Functie

Bedrijf
Telefoonnummer

E-mail*
Opmerkingen

Download case study Metis Notarissen

Volledige naam*
Functie

Bedrijf
Telefoonnummer

E-mail*
Opmerkingen

Download case study Automotive Dienstverlener

Volledige naam*
Functie

Bedrijf
Telefoonnummer

E-mail*
Opmerkingen

Download case study Sanitas

Volledige naam*
Functie

Bedrijf
Telefoonnummer

E-mail*
Opmerkingen

Ik wil meer weten

Volledige naam*
Functie

Bedrijf
Telefoonnummer

E-mail*
Opmerkingen

[recaptcha]

Get in touch

Full name*
Job title

Company
Phone number

Email*
Notes

I'd like to hear more about:
[recaptcha]

I would like to know more

Full name*
Job title

Company
Phone number

Email*
Notes

[recaptcha]