Bizzomate steunt stichting Willen & Doen

Elk jaar reserveren wij 5% van het dividend als donatie aan goede doelen. De bijdrage van afgelopen jaar is gedoneerd aan de stichting Willen & Doen.

Bizzomate is van mening dat iedere organisatie een sterke verantwoordelijkheid heeft ten opzichte van de medewerkers, hun families en de samenleving als geheel. Dit uit zich in het feit dat iedere medewerker 10% van de werktijd besteedt aan geselecteerde goede doelen en we reserveren 5% van het dividend van Bizzomate om geselecteerde goede doelen financieel te ondersteunen.

Zoals we altijd zeggen: we doen dit niet voor de marketing, maar we vertellen er wel altijd graag over! We hopen zo een voorbeeld te geven en te motiveren en te inspireren.

Door het succes van Bizzomate wordt de jaarlijkse bijdrage van 5% een steeds groter bedrag en wij vinden het erg belangrijk dat het geld echt goed terecht komt en daarom besteden we veel tijd aan de selectie van de goede doelen. Het doel én de organisatie moet bij ons passen en het geld moet niet aan de strijkstok van de organisatie blijven plakken. In 2016 kozen wij Maggie Shelter. De bijdrage van afgelopen jaar hebben wij gedoneerd aan de stichting Willen & Doen. Anne van der Heide, directeur bij Bizzomate sprak met een kennis over het MVO beleid van Bizzomate en die attendeerde haar op deze kleinschalige, maar effectieve stichting.

Stichting Willen & Doen levert een bijdrage aan de strijd tegen HIV en AIDS in Zuid Afrika. Zuid-Afrika kent een zeer hoog aantal HIV-geïnfecteerden. Willen & Doen richt zich vooral op kinderen, onderwijs en de gemeenschap waar zij in leven. Willen & Doen wil de kinderen en de gemeenschap een plek bieden waar we ze kunnen begeleiden naar een betere toekomst. Zij zijn het tenslotte die de toekomst van dit prachtige land moeten veiligstellen, onderwijs en kennis zijn hier van doorslaggevend belang.

Het bouwen van  scholen, die ook als gemeenschapshuis dienen is dan ook de hoofdactiviteit van de stichting. De afgelopen jaren bouwden Willen & Doen, Stichting Obonto en Substainable Coffee Bay maar liefst zeven Montessori kleuterscholen

Anne overhandigde de bijdrage aan de gezellige eettafel van Wil Groot in Amsterdam. Samen met zijn collega Riff Mischo vertelden zij het verhaal van Willen & Doen en deelden zij hun mooie toekomstplannen. Wil woont zelf in Amsterdam en bestiert de stichting met vrijwilligers, vanuit Nederland. Riff is zijn “man on the ground” en bouwt en coördineert de projecten in Zuid-Afrika en is toevallig in Nederland als de donatie binnenkomt.

Stichting Willen en Doen

Over het begin van de stichting zegt Wil: “Ik zie mezelf nog zitten in 2007 met het boek ‘28 AIDS verhalen in Afrika’. Het eerste verhaal dat ik las ging over een vrouw die 8 kinderen verloor aan AIDS en nu zorgde voor haar 17 kleinkinderen. Het tweede kleinkind van 14 was zwanger. Grootmoeder maakte zich zorgen; zou zij deze ziekte ook hebben? Het boek opende m’n ogen. Het was meteen duidelijk dat het er in Zuid-Afrika totaal anders aan toegaat dan hier in Nederland. Veel geïnfecteerden worden verstoten omdat mensen bang zijn zelf slachtoffer te worden. Later die nacht besloot ik naar Zuid-Afrika te gaan om vrijwilligerswerk te doen.”  Wil werkt al jaren in Zuid-Afrika en heeft verschillende initiatieven opgezet, maar sinds 2011 spitsen de activiteiten zich toe op het gebied rond Coffeebay in de Transkei. Het is een uitdagend gebied om in te werken vanwege het samenspel van de oude tradities in combinatie met de invloed van het moderne leven. Projecten moeten door de gemeenschap worden gedragen om een succes te worden. Kleinschaligheid en zelfredzaamheid zijn daarom de succesfactoren van de stichting. Een school in de Transkei betekent veel meer voor een kind dan alleen onderwijs. Vanuit de school wordt ook voor ontbijt en een warme lunch gezorgd. Door samen te werken met reeds gevestigde initiatieven zoals The Lunchbox Fund en het aanleggen van eigen moestuinen, verbeteren zowel het leven als de kansen van de kinderen aanzienlijk. Door goed kleuteronderwijs, stromen de kinderen makkelijk door naar een lagere school. Ook de familie profiteert, door bijvoorbeeld Engelse lessen die vaak buiten schooltijd in hetzelfde gebouw gegeven worden. Van de donaties worden (zolang een project nog niet zelfvoorzienend is) onderwijzers en koks betaald en ook de gebouwen zelf neergezet en onderhouden. Focus is tot nu toe vooral geweest op de kleinste kinderen. Voor de toekomst dromen Wil en Riff om ook de oudere kinderen van onderwijs te kunnen voorzien. Om meer fondsen te werven wordt actief de samenwerking met scholen in Nederland gezocht om sponsor initiatieven op te starten. Meer weten? Neem een kijkje op de website of de blog van Wil en lees onder andere over zijn laatste bezoek aan de projecten. Als je wil weten waar de Bizzomates hun 10% mee vullen, neem dan regelmatig een kijkje op onze nieuwspagina. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Roy Hermans; een sprookjesachtige invulling van MVO.

Neem contact op met mij

Volledige naam*
Functie

Bedrijf
Telefoonnummer

E-mail*
Opmerkingen

Ik wil meer weten over:
Download case study AZL

Volledige naam*
Functie

Bedrijf
Telefoonnummer

E-mail*
Opmerkingen

Download case study Metis Notarissen

Volledige naam*
Functie

Bedrijf
Telefoonnummer

E-mail*
Opmerkingen

Download case study Automotive Dienstverlener

Volledige naam*
Functie

Bedrijf
Telefoonnummer

E-mail*
Opmerkingen

Download case study Sanitas

Volledige naam*
Functie

Bedrijf
Telefoonnummer

E-mail*
Opmerkingen

Ik wil meer weten

Volledige naam*
Functie

Bedrijf
Telefoonnummer

E-mail*
Opmerkingen

Get in touch

Full name*
Job title

Company
Phone number

Email*
Notes

I'd like to hear more about:
I would like to know more

Full name*
Job title

Company
Phone number

Email*
Notes